Att välja rätt bänkskiva när du ska bygga om ditt kök kan vara svårt, vi ska försöka förklara och hjälpa dig i ditt val med att ge dig lite information om alla de olika bänkskivor som finns. Vi har prover och alla bänkskivor vi skriver om nedan i vår köksutställning så vill du få inspiration till ditt nya kök och bänkskiva är du välkommen att komma hit och kolla.

Bänkskiva i massivt trä

Massiva träskivor är alltid populärt, något alldeles speciellt och går aldrig ur tiden. Träskivor är ett levande material med unika utseenden och ger ditt kök en ombonad känsla och exklusiv patina med åren. Bänkskivorna behandlas med olja av varierande karaktär för att erhålla olika nyanser och utseenden. Med lite sunt förnuft är det lätt att hålla en bänkskiva i massiv trä i toppskick. En genomoljad massiv träbänkskiva motstår vatten bra och tål daglig användning utmärkt. Oljan framhäver träets struktur och gör bänkskivan fuktavvisande. Om träskivan skulle få en skada kan du lätt slipa och olja din skiva så den ser ut som den är ny. Var försiktig med värme och fläckbenägna vätskor såsom rött vin och rödbetor, mm och underhåll din skiva för att hålla den i bra skick. Besök vår köksutställning för att se mer

Bänkskivor i laminat och Corian®

Laminat är hoppressat lim och papper. Laminatskivan är tålig, prisvärd och slitstark. Laminatbänkskivan kan kombineras med en framkant i trä, aluminium eller en annan färg. Laminatskivor finns i många olika färger och mönster, kräver inget underhåll och tål vatten väldigt bra. Kan dock skadas av värme.
Läs mer om corian bänkskivan här

Bänkskivor i sten

Granitbänkskivor är ett levande material och alla stenskivor är unika och ger en lyxig känsla åt ditt kök. Granitbänkskivor är värmetåliga (du kan ställa en varm kastrull direkt på stenen), hårda, reptåliga, unika med olika färger och mönster. En tumregel är att mörka stenar inte behöver något underhåll medan däremot ljusare granitskivor absorberar vatten och behöver impregneras.

Marmor och Kalksten används mest i våra nygamla träkök och sekelskifteskök där man vill framhäva den gamla sekelskifteskänslan. Marmor rengöres med vatten och trasa med microfiber. Dessa köksbänkar är känsliga för sura ämnen såsom citron, ättika och vin mm. Impregnering för att skydda ytan göres med medel avsett för marmor o kalkksten, bör göras en gång om året. Kvarts – Silestone – Okite behöver inget underhåll och är hårt, värmetåligt och reptåligt. Bänkytan rengöres med såpa och ljummet vatten. Kvarts är kristalliserad kiseldioxid (SiO2). På grund av sin extrema hårdhet och motståndskraft mot syror, används den för att göra produkter som kräver precision, högsta kvalitet och prestanda. Besök vår köksutställning för att se mer

Vill du ha mer inspiration till ditt kök så titta bland våra moderna kök, traditionella kök, sekelskifteskök och träkök. Här finns flera olika köksmodeller och du kan få idéer och tips på smarta lösningar. Hittar du något du gillar så besök vår köksutställning så berättar vi mer!