Att tänka på vi köp av kök

Dags för nytt kök och det är många val och mycket att tänka på innan allt är klart, här försöker vi hjälpa dig med grunderna när du bygger om kök samt tipsa om snygga inredningsdetaljer. Något du bör tänka på innan du väljer ett nytt kök är hur du använder köket. Utgå från din vardag och tänk efter vad du vill få ut av ditt nya kök. Lagar du ofta mat? Behöver du mycket arbetsyta i ditt kök? Vill du ha en öppen planlösning med köksö, finns det utrymme? Finns det möjlighet att riva en vägg för att öppna upp köksrummet? Har du mycket porslin och behöver bra förvaringsmöjligheter? Design och funktionalitet i en lagom mix brukar vara receptet för ett kök att trivas och må bra i. Det viktigaste är att du får ett funktionellt nytt kök som du tycker är snyggt och är anpassat efter din plånbok.

Stänkskydd till kök

Alla vanliga stänkskydd är funktionella, ditt val av stänkskydd till kök är ofta ett estetiskt val där du väljer det du tycker är snyggt. Din fantasi sätter gränserna, man kan välja ett stänkskydd som passar bra ihop med köket eller så kan man inreda köket så du får en speciell effekt med belysning bakom en glasskiva eller en häftig tapet. De vanligaste stänkskydden som säljs är kakel, glasskivor, rostfritt. Glasskivorna är populärast just nu och fungerar bra i moderna kök och är lätta att hålla rena och ger en ren och minimalistisk känsla. Du kan också måla väggen eller tapetsera och sätta dit en transparent glasskiva för att sätta en personlig prägel på ditt kök.

Stänkskydd i köket har man bakom spis och diskho för att skydda väggen mot vatten, matfett och smuts. Det är viktigt att det är tätat mellan stänkskyddet och diskbänken med en silikonfog och att stänkskyddet ska vara enkelt att rengöra och samtidigt vara snyggt. Alla stänkskydd är funktionella, så valet är en estetiskt fråga samt hur mycket pengar man vill lägga ner på denna del av sitt kök.

Kakel i kök

Att tänka på om man använder kakelplattor är att ha en liten och mörkare fog eftersom smuts och fettfläckar då inte syns lika tydligt. Kakel passar bra i alla olika typer av kök och används väldigt ofta i sekelskifteskök och träkök eftersom det finns så många olika typer av kakel med färger och mönster. Det klassiska vita kaklet med fasade kanter är väldigt populärt och byggs ofta in i klassiska och traditionella kök.

Franskt kök med vitt kakel
Franskt kök med vitt kakel

Glasskivor i kök

Det mest populära valet när det gäller stänkskydd och det finns olika typer av glas.
– Glas som är färgade på baksidan där du helt enkelt väljer den färg du vill ha.
– Transparenta glas som du kan ha en tapet eller måla själv bakom på väggen.
– Glasskivor med tonat glas.
– Fönster med utsikt
Man sätt glas direkt på väggen eller med distanser och det är väldigt viktigt att se till så väggen är så rak som möjligt där glasskivan ska sitta.
Är glasskivan målad på baksidan kan man limma fast den men har du en transparent glasskiva så bör man skriva fast den då limmet annars kommer synas. Många väljer också härdat glas som tål värmen bättre från spis och har en bättre hållbarhet. Glasskivan är enkel att göra ren med fönsterputs och att de är ganska enkla att byta ut om man fäst den med skruvar eller beslag. Limmar du skivan så är det betydligt svårare att göra ett byte. Glasskivor som stänkskydd passar till alla stilar och används ofta i moderna kök för att få en minimalistisk känsla.

 

Träkök med fönster bakom diskho
Träkök med fönster bakom diskho

Övriga stänkskydd till kök

Man låter bänkskivan gå upp mot väggen och får då en fin ”osynlig” övergång mellan bänkskiva och stänkskydd i sitt kök. Med Corian kan man göra övergångar utan skarvar eftersom detta material är lätt att bearbeta och slipa fås det helt utan skarvar. Du kan också använda sten som granit, marmor, okite och Silestone som stänkskydd. Tänk då på att dessa är ”levande” material och har lättare för att dra till sig fukt och fett. En granitbänkskiva kan du blankpolera för att få en bättre yta som tål mer och trä kan lackas. Enklast att hålla rent och snyggt är en skiva av glas, Corian, kompositmaterial eller laminat eftersom man slipper skarvar och fogar lätt som blir smutsiga och är svåra att hålla efter. Möjligheterna är många så använd gärna din fantasi, besök vår köksutställning där vi har alla material i olika köksmiljöer om du vill se mer!

 

Nytt kök med stänkskydd i Corian
Stänkskydd i Corian i modernt kök

 

Planlösning till ditt nya kök

Innan du börjar planera köket ska du börja med att ta fram en ritning över rummet där nya köket ska byggas. Du kan skissa själv med papper och penna och få en klar bild över ytorna som kan användas. Tänk på sambandet mellan kök och övriga rum och var du har fönster för att få in naturligt ljus i ditt köksrum. I detta läge kan du fundera över om du vill sätta in ett nytt fönster eller riva en vägg för att skapa bättre förutsättningar när du ska bygga nytt kök. De olika benämningarna för kökslösningar är rakt kök, parallellkök, L-kök, kök med köksö och U-kök. Besök vår köksutställning så berättar vi mer.

Planlösning till nytt kök
Planlösning till nytt kök

Välj rätt fläkt till ditt nya kök

En fläkts funktion till köket är att suga ut matosen utan att slösa med husets värme. De vanligaste kraven på fläkten är att den inte ska låta för mycket och att den ska se snygg ut och vara enkel att använda. Fläkten kan monteras under ett skåp, byggas in i en kåpa eller vara vägghängd eller frihängande. Förmåga att avlägsna os är en viktig egenskap som du bör fråga efter utan att fläkten tar bort all varmluft i köket. Lagom effektiv och med en accepterad ljudnivå är att föredra. Vi gillar fjäråskupans fläktar som har ett bra pris och väldigt hög kvalité och snygg design. Ska du köpa nytt kök och vill kolla in fler vitvarumärken så besök våra samarbetspartners eller besök vår köksutställing.

 

Mässingskåpa från fjäråskupan i träkök
Mässingskåpa från fjäråskupan i träkök

 

Avstånd i köket

Vilket avstånd ska man ha från bänkskiva till överskåp? Det är bra att känna till standardmått när du planerar kök så att du får ett funktionellt och trivsamt kök.
Konsumentverket har tagit fram kloka råd om mått och funktioner för kök, dessa är bra riktlinjer men du behöver inte följa dessa slaviskt. Du kanske har speciella önskemål som fungerar för just dig och kan alltid experimentera lite för att få fram den bästa lösningen. Här radar vi upp tumregler och de viktigaste måtten som gäller när du planerar kök.

Vissa mått är bra att kunna när du ska planerar kök så att det blir funktionellt och trivsamt.
Det första du ska tänka på är hur du använder ditt kök. Lagar du/ni mycket mat, behövs en stor häll och ugn och en ordentlig arbetsyta? Hur viktig är förvaringen, det ska kanske få plats mycket porslin och har du en stor familj ska veckohandlingen rymmas väl i kylskåp och skafferi. Kom på de tre viktigaste funktionerna du vill att ditt kök ska uppfylla och utgå från det när du startar din planeringen.

Standard takhöjd brukar vara 240cm och då ska väggskåpens höjd vara ca 70cm. Ska väggskåpen gå upp till tak för maximal förvaring så finns mått för väggskåp som är 86cm och 100cm höga. Standardmåttet för djup på bänkskåp, spis, kyl/frys och diskmaskin är 60cm. Vill du ha en djupare arbetsyta så kan du bygga köket en bit ut från vägg och täcka med din bänkskiva. En arbetsyta med 70cm djup ger en härlig känsla och ordentligt med utrymme.

  • Vid diskhon bör du ha minst 60-70cm avställningsyta.
  • Kylen bör öppnas mot avställningsyta.
  • Mellan spis/diskbänk och överskåp bör det vara 50-60cm.
  • Framför ugnen rekommenderas ca 120cm fri passage då en nedfälld ugnslucka och en person ska kunna stå bakom utan att skapa förhinder för andra.
  • Skåp mot angränsande väggytor behöver ca 5cm passbitar för att undvika att köksluckan och beslaget slår i väggen när du öppnar dörren.
  • Standardhöjden på en arbetsbänk är 87cm-102cm
  • Standard höjd för sockel är 6cm-15cm
  • Standardhöjd för bänkskåp är 70cm-86cm
Träkök i lantlig miljö med innanförliggande luckor
Träkök med innanförliggande luckor

Välj rätt kök

Analyserar ditt/din hus/lägenhets stil, vilket år byggdes det? Är det minimalistiskt eller rustikt byggt? Gå igenom husets proportioner, takhöjd, planlösning och hur rummen är fördelade. Har huset mycket ljusinsläpp och hur ser fönstren ut? Välja ett kök som har samma stil som ditt/din hus/lägenhet. I ett gammalt hus eller lägenhet med mycket utsmyckningar passar sekelskifteskök eller en model med gammal stil på köket. I minimalistiska hus och lägenheter med raka linjer gör sig ett modernt kök bra. Försök se helheten i ditt hem, när du bygger om kök är det viktigt att utgå från hur omgivningen i ditt hus ser ut. Man kan dela in de olika köken i olika kategorier, sekelskifteskök och träkök, moderna kök och traditionella kök.

Nytt kök med sekelskiftesstil
Nytt Sekelskifteskök med stommar av trä

Köksutställning Stockholm

Vill du ha mer inspiration och titta på olika stänkskydd och kök så besök gärna vår köksutställning i Stockholm. Här finns flera olika kök i olika stilar. Här du kan se köksinredning, moderna kök, sekelskifteskök, träkök, bänkskivor, vitvaror, belysning, blandare och mycket mer!

Du kan även göra ett luckbyte i ditt kök och på så sätt få en ny stil på ditt kök snabbt och enkelt. Kolla in våra snygga köksluckor. Köksluckorna finns i massivt trä eller i valfri lackad färg.

 

Mer kökstips och smarta lösningar på vårt Instagramkonto