Skötselråd för DuPont™ Corian®

Dessa skötselråd syftar till att besvara dina frågor hur man sköter Corian ® var du än har installerat det. För att försäkra sig om att behålla en jämn lyster, rekommenderar vi dig att följa våra skötselråd noggrant. Då kommer Corian ® att behålla sin fina finish under lång tid.

Corian® är inte underhållsfritt men det krävs bara minimal skötsel för att se fräscht ut.
För den dagliga rengöringen räcker det att torka av Corian ® med en fuktig trasa och vatten. De flesta fläckar och fett tas bort med vatten och diskmedel.
Hela ytan bör rengöras noggrant då och då, för att lystern inte skall utvecklas ojämnt. Använd ett milt rengöringsmedel t.ex. Jif med slipeffekt för Corian® med sidenmatt finish och diskmedel för högblanka ytor.
Rengör hela ytan med en trasa med mjuka cirkelrunda rörelser. Skölj/torka av med en fuktig duk och torka torrt med papper eller en mjuk trasa. Om du inte blir nöjd med glansen eller om finishen blir ojämn, kan du alltid låta polera om bänken.

Om du har en disklåda av Corian ®
Steg 1 Normal rengöring
Steg 2 Använd diskmedel eller skurcreme med slipeffekt t.ex. Jif samt vit skursvamp.
Steg 3 Fyll din diskho med varmt (inte kokhett ) vatten. Häll i en till två teskedar maskindiskmedel och låt stå några timmar eller över natten. Diska ur med diskborste.

Fläckborttagning
Försök med de enkla lösningarna först. Om det fortfarande finns fläckar kvar, använd lite skurcreme med slipeffekt. Gnugga lätt.
Undvik grova skursvampar vid daglig rengöring. Starka slipmedel eller den gröna sidan på skursvampen (typ Scotch-Brite™) skall endast användas vid mycket besvärliga fläckar. Om starka rengöringsmedel eller skursvampar används, bör ytan återställas till sin ursprungliga glans, genom att använda ett milt rengöringsmedel med slipeffekt. Rengör med cirkelrörelser, så att det behandlade området får samma lyster som resten av skivan. Skölj och torka av.
Vi rekommenderar användning av en speciell Rengöringspack, som utvecklats för kök, butiksinredning och offentlig miljö. Den kan beställas genom DuPont Corian®.
Graffiti, tusch, kulspetspenna – inget problem! Tvättas bort enligt instruktionerna under Fläckborttagning.
Brännmärken och andra svårare fläckar tas bort med skurmedel och en fin svamp.

Skötselråd för DuPont™ Corian®
Starka kemikalier (som t.ex. färgborttagningsmedel, lösningmedel, klor, propplösare, ugnsrengöringsmedel, aceton) skall snabbbt spolas av med vatten och diskmedel för att undvika skador på skivan. Nagellack kan tas bort med remover (utan aceton) och sedan spolas av med vatten. Om skadan inte upptäcks omedelbart, eller om skivan utsatts för en långvarig påverkan av kemikalier (t.ex. från en läckande behållare) kan det vara nödvändigt att kontakta installatören av Corian®.

Se upp med värme
Använd alltid ett värmeunderlägg av något slag. Sätt aldrig en het kastrull, speciellt inte en gjutjärnspanna, direkt på en bänkskiva eller disklåda av Corian®. Sådana värma kärl kan skada vilken yta som helst!
Att hälla kokhett vatten eller annan vätska direkt i disklådan utan att samtidigt sätta på kallvattenkranen, kan skada ytan av Corian®.

Undvik repor
Skär inte med en vass kniv direkt på Corian®. Det kan skada ytan. Använd i stället skärbräda. Som alla material kan Corian® få repor i ytan. Repor, damm och vanligt slitage syns mer på mörka ytor än ljusa, mönstrade färger. (Se vår färgkarta.)

Mekanisk åverkan
Corian® kan repareras, om det skadas av mekanisk åverkan, t.ex. blir skadat av nedfallande tunga eller vassa föremål, som lämnar slagmärken eller sprickor i skivan. Obs! Corian® är unikt med att kunna repareras till nyskick! DuPonts lokala kontor, telefonnumret finns på websidan, kan anvisa lämplig auktoriserad Corian® service center, som kan reparera skadan utan synligt märke. Glöm inte att Corian® alltid kan repareras till nyskick!

Rekonditionering
För en installation i Corian ®, som varit i bruk mellan 5 – 10 år i tuff miljö, kan det vara dags med en professionell rekonditionering av ytan. Då återfår Corian® sitt ursprungliga utseende. Kontakta DuPonts lokala Corian® kontor, så kan du få uppgift om lämplig Corian® service center.
Dessa skötselråd syftar till att besvara dina frågor hur man sköter Corian® var du än har installerat det. För att försäkra sig om att behålla en jämn lyster, rekommenderar vi dig att följa våra skötselråd noggrant. Då kommer Corian® att behålla sin fina finish under lång tid.
Om du har några frågor, som vi inte gett svar på, är du välkommen att kontakta oss på telefon 031 – 576800.
www.corian.se
SE-0808
Corian® är ett inregistrerat varumärke av E.I. du Pont de Nemours and Company.
Bara DuPont tillverkar Corian®.